Cedrowa pasta do zębów

Zacznę od tego, że kto raz wypróbuje mycie zębów pastą z naturalnych składników, niechętnie wróci do tradycyjnych produktów. Będą one zbyt „chemiczne”, niektórzy czują w ustach posmak proszku do prania, innym przeszkadza ich „żrący” dziąsła charakter. Pozostaje też temat niebezpiecznego, wręcz trującego fluoru.

Wybierając pastę do zębów warto dokładnie przyjrzeć się składnikom, część tych nazwanych eko lub oznaczonych bez fluoru zawiera SLS-y (Sodium Lauryl Sulfate – bardzo szkodliwe dla zdrowia detergenty syntetyczne) lub glicerynę (pochodną ropy naftowej).

Osobiście, odkąd przeczytałam książkę „Anastazja” jestem zachwycona cedrem. I to jest pierwszy z serii wpisów dotyczących cedrowych produktów. Od niepamiętnych czasów mieszkańcy tajgi darzyli to drzewo (zwane obiegowo cedrem, choć to w rzeczywistości limba czy sosna syberyjska) ogromnym szacunkiem, nazywali je “chlebowym drzewem”, “drzewem-żywicielem” lub “tajemnym drzewem”.

cedr 1

Za tą moją fascynacją poszło pragnienie wypróbowania najróżniejszych cedrowych produktów, w tym także pasty do zębów. Pasta Kedra produkowana jest wyłącznie z surowców cedrowych (skład: olej cedrowy, woda destylowana, mąka cedrowa, skorupa orzecha cedrowego, guma celulozowa, żywica cedru, gliceryna roślinna, eteryczny olejek cedrowy). Olej cedrowy zawiera witaminę E, sprzyjającą wzmacnianiu twardych i miękkich tkanek jamy ustnej, a żywica i eteryczne olejki cedrowe wchodzące w skład pasty, zawierają naturalnie immunoaktywne i antybakteryjne substancje, które chronią przed próchnicą i hamują rozwój bakterii.

cedr 4

W przypadku problemów jamy ustnej można dodatkowo skropić szczoteczkę kilkoma kroplami eterycznego olejku cedrowego, następnie nałożyć pastę i umyć zęby. Zaleca się delikatnie wypłukać usta, aby pozostawić na dziąsłach resztki żywicy i eterów cedrowych, w celu przedłużenia ich działania.

Ciekawostką jest też fakt, że młode wilki podczas zmiany zębów mlecznych chętnie podjadają orzeszki cedrowe. Jedzą je zresztą zarówno drapieżniki, jak i zwierzęta roślinożerne – białka orzeszków są bowiem łatwo przyswajalne.

Wracając do pasty cedrowej, ma ona specyficzny smak, do którego trzeba się przyzwyczaić. Początkowe szczotkowania za każdym razem kończyły się jakimś moim wewnętrznym zaskoczeniem – zadziwieniem smakowym. Kolejną sprawą jest jej ziarnistość. Mąka cedrowa oraz skorupa orzecha cedrowego powodują, że w paście da się wyczuć malutkie drobinki. To też trzeba zaakceptować. Pozostaje jeszcze najłatwiejszy, ale też odmienny od standardu element: kolor – ciemno brązowy, nieapetyczny.

 cedr 2

Poza tym zastrzeżeń brak. Używam jej regularnie od kilkunastu miesięcy i ostatnia wizyta u stomatologa została podsumowana stwierdzeniem lekarki: „duży w tym (zdrowe zęby) udział cedrowej pasty”. A warto przypomnieć, że wciąż dość dużo karmię piersią (oczywiście na stan uzębienia składa się szereg czynników z właściwą dietą na czele).

Z uwagi na to, że połknięcie pasty nie stwarza zagrożenia, możne być ona stosowana u dzieci. Niestety, moja córka odmawia używania tego specyfiku. Szukam jednak wciąż alternatywnych rozwiązań. I o tym będzie jeden z następnych wpisów.

cedr 3

Kategorie Kosmetyki tagi , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Komentowanie wyłączono.