Owoce dzikiej róży

Tegoroczne lato coś we mnie zmieniło jeśli chodzi o podejście do rodzimych roślin… Pewnie będę stopniowo o tym pisać, na pierwszy warsztat idą dzikie róże.

Pamiętacie wpis o różanych polach i konfiturze z płatków dzikiej róży?

Róża 9

Płatki opadły, dojrzały owoce… Prawdziwa kopalnia zdrowia.

Dzika róża 6

Owoc dzikiej róży jest surowcem bardzo witaminowym, bogatym głównie w witaminę C (ciekawe kompendium na ten temat tu), choć ze względu na zawartość wielu witamin (A B1, B2, E, K, P) można go uważać za środek ogólnie wzmacniający. Wyciągi z owoców działają też łagodnie rozkurczowo, moczopędnie i żółciopędnie, ściągająco, hemostatycznie (tamując krwawienie), oczyszczająco, przeciwanemicznie i przeciwszkorbutowo. Podaje się je jako lek witaminowy w zakażeniach bakteryjnych przebiegających z wysoką gorączką, jak również w przypadkach, w których utrudnione jest wchłanianie witaminy C z pokarmów (nieżyt żołądka i jelit, biegunka, wrzody). Ale wskazane są również w awitaminozie, kamicy moczowej, krwawieniu, ogólnym osłabieniu, białych upławach, zaparciach, glistach, nieżycie pęcherza i dróg moczowych, bezsenności czy stanach pobudzenia nerwowego.

Dzika róża 5

Pięknie brzmi, ale… No właśnie, najtrudniejsze do przejścia jest drylowanie… Owoc dzikiej róży to tak naprawdę owoc pozorny, dopiero wewnątrz znajdują się liczne owoce właściwe w postaci małych, białawych orzeszków. A wszystko to w sieci cieniutkich igiełek- włosków, które trzeba usunąć… Mnie to odstrasza, zniechęca…

Ale kto szuka, ten znajdzie. Przepis na przetwory z niedrelowanych owoców dzikiej róży został odkryty! Oto i on.

Jak to się robi?

Czerwone owoce należy zebrać w sierpniu lub wrześniu przed pełnym dojrzeniem bardzo już soczyste i miękkie. Doczytałam, że zawierają wanilię, ich smak może się komponować z tą przyprawą.

Składniki na kompot z dzikiej róży:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 0,7 l wody
  • 60 dag cukru trzcinowego
  • sok z 1 cytryny
  • ja dodałam też sporą garść płatków (róże kwitły równolegle z owocowaniem)

Owoce zalać gorącym syropem z wody, cukry i cytryny. Pasteryzować 20 minut. Gotowe!

Dzika róża 3Dzika róża 2

Na podstawie: „Apteka natury” Jadwiga Górnicka; „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie” A. Ożarowski, W. Jaroniewski
 
Kategorie Kuchnia, Zdrowie tagi , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Dyskusja na temat: Owoce dzikiej róży

  1. TimeTravel_0 powiedział:

    Ciekawe podejście do sprawy.. mamy prawie takie samo zdanie.

Komentowanie wyłączono.